top of page

Βυζαντινή
Μουσική

Η φοίτηση διαρκεί 5 έτη για την απόκτηση Πτυχίου και επιπλέον 2 έτη για την απόκτηση Διπλώματος. Οι τίτλοι είναι αναγνωρισμένοι από το κράτος. 

Οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές του τμήματος έχουν επίσης τη δυνατότητα συμμετοχής

στα βυζαντινά χορωδιακά σύνολα του ωδείου μας.

Λειτουργεί ειδικό τμήμα για παιδιά (κορίτσια και αγόρια)  έως 13 ετών,

με δυνατότητα συμμετοχής σε νεανικό βυζαντινό χορωδιακό σύνολο. 

Προσφέρονται μαθήματα ομαδικά και ιδιαίτερα, σε κάθε έτος. 

Στον κύκλο σπουδών, πέρα από τη θεωρία και την πράξη της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, διδάσκονται: Τυπικό, Ιστορία Εκκλησιαστικής Μουσικής, Υμνολογία, Μετρική, Λειτουργική,

Θεωρία Ευρωπαϊκής Μουσικής, Σολφέζ.

Το Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής συνεργάζεται με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ψαλτριών

και τον Οργανισμό Women in Byzantine Music Worldwide Association

 

Υπεύθυνη Τμήματος: Νεκταρία Καραντζή http://www.nektariakarantzi.com

Επί σοι χαίρει - Την γαρ σην μήτραν / All of creation rejoices in You /Nektaria Karantzi

"Τη Υπερμάχω" - Ψάλτριες / "To Thee, the Champion Leader" by Psaltries Choir, dir. Nektaria Karantzi

ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΝΤΖΗ - Βιογραφικό

     Το διεθνούς απήχησης έργο της στη βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική και ειδικότερα στη γυναικεία ψαλτική, έχει συμβάλει στην σύγχρονη αναβίωση του αρχαίου όρου "ψάλτρια" και έχει προβληθεί συχνά από τον διεθνή τύπο. Πολλές γυναίκες ακολούθησαν τον δρόμο της ψαλτικής τέχνης, με τη διδασκαλία της Νεκταρία Καραντζή. Οι ευρωπαϊκές περιοδείες και οι εισηγήσεις της σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα, όπως το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία, την Ακαδημία Λιστ στην Ουγγαρία, το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο στην Ισπανία, αλλά και σε  ακαδημίες της Ιταλίας, όπου διδάσκει τα τελευταία χρόνια, συνέβαλαν ώστε να αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες φωνές του γυναικείου ιερού και αρχέγονου μέλους.      

     Η Καραντζή ειδικεύεται σε ένα ξεχωριστό είδος καλλιτεχνικών εμφανίσεων, στον χώρο της musica sacra, με ιδιαίτερη απήχηση σε χώρες της Ευρώπης, όπως την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Κύπρο, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Βόρεια Μακεδονία, κ.α.

     Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα, σε μεγάλες διοργανώσεις του είδους και φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως το Φεστιβάλ της Ραβένα, στο πλαίσιο των Δρόμων της Φιλίας του Riccardo Mutti, το Iasi Byzantine Festival της Ρουμανίας, στο Εθνικό Θέατρο Vasile Alecsandri κ.α. Έχει μακρά συνεργασία, σε συναυλίες και δισκογραφία, με την περίφημη χορωδία "Szent Efrém Férfikar" της Ουγγαρίας, υπό τη διεύθυνση του Tamas Bubno, Διευθυντή του Τμήματος Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ακαδημίας Λιστ.  Έχει παρουσιάσει a cappella συναυλίες, σε ιστορικούς καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης, όπως στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου της Βουδαπέστης, τη Βασιλική του San Vitale, στη Ραβέννα της Ιταλίας, τη Βασιλική Notre-Dame της Ελβετίας, τον Καθεδρικό του San Isidoro el Real της Ισπανίας κ.α.

     Για το έργο της, έχει τιμηθεί από φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πρόσφατα (2020) έλαβε "Ειδικό βραβείο για τις εξαιρετικές υπηρεσίες της στη διάδοση και καλλιέργεια της παράδοσης της Μουσικής της Ανατολικής Εκκλησίας και το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο γυναικείας παρουσίασης των βυζαντινών ύμνων"απο το διεθνές φεστιβάλ εκκλησιαστικής μουσικής του Χαϊνούβκα της Πολωνίας, του Κριστόφ Πεντερέτσκι, μετά από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής καθηγητών του Μουσικού Πανεπιστημίου Fryderyk Chopin, με επικεφαλής τον πολωνό συνθέτη Romuald Twardowski. Στην Ελλάδα έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από την "Ελληνική Μουσικολογική Εταιρία - Ινστιτούτο Μελέτης της Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής", από το Βυζαντινό Μουσικό Σύνολο του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου κ.α.

     Αποτελεί την πρώτη γυναίκα ψάλτρια με διεθνή δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από 14 ετών και εμπειρία στο ψαλτήρι από 9 ετών. Την ενασχόλησή της με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική οφείλει στον πνευματικό της πατέρα, Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβήτη, με παρότρυνση του οποίου ξεκίνησε την ψαλτική στην παιδική της ηλικία. Δάσκαλός της στη βυζαντινή μουσική υπήρξε κυρίως ο φιλόλογος, θεολόγος και πρωτοψάλτης Δημήτρης Βερύκιος. Στον καλλιτεχνικό κόσμο της Ελλάδας, τη σύστησε ο μεγάλος δάσκαλος της παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης, από τον οποίο μυήθηκε στον πλούτο της ελληνικής μουσικής παράδοσης και, ιδιαιτέρως, στα αργά μελισματικά τραγούδια της Ανατολικής Θράκης, πραγματοποιώντας δεκάδες συναυλίες, επί σειρά ετών, πλάι του. Έχει εμφανιστεί συχνά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μετέχοντας, μεταξύ άλλων, στην πρώτη περίοδο λειτουργία του κύκλου "Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα". 

     Κορυφαία στιγμή καλλιτεχνικής της πορείας υπήρξε η συνεργασία της με τον διεθνούς φήμης σολίστ πιάνου, αρχιμουσικό και συνθέτη Βασίλη Τσαμπρόπουλο, σε ευρωπαϊκές περιοδείες και διεθνή δισκογραφία, συνδυάζοντας τον μουσικό κόσμο της Δύσης και της Ανατολής. 

     Είναι Δρ. Νομικής, με μεταπτυχιακά ειδίκευσης στον Τομέα Ποινικών Σπουδών, στο Ποινικό Δίκαιο και την Ποινική Δικονομία και στον Τομέα Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου, στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο (ΕΚΠΑ). Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής, με σπουδές πιάνου και ανώτερων θεωρητικών. Ιδρύτρια του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών και του Women in Byzantine Music Worldwide Association. Πρόεδρος της "Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών", υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βασίλη Τσαμπρόπουλου. Καλλιτεχνική Διευθύντρια του "Μουσικού Εργαστηρίου Χρόνης Αηδονίδης". Διευθύνει τον γυναικείο βυζαντινό χορό "Ψάλτριες" (Psaltries Choir).

bottom of page