top of page

Σεμινάριο Κλασικής Κιθάρας με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε 20 & 21 Ιανουαρίου 2018

 

Ευάγγελος Ασημακόπουλος-Σύντομο Βιογραφικό

Ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Δημήτρη Φάμπα. Πήρε το Δίπλωμά του το 1960 με ‘Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως’ ενώ την ίδια χρονιά μοιράζεται τα δύο A΄ Βραβεία στο Διεθνή διαγωνισμό της Napoli (Ιταλίας). Λίγο αργότερα παρακολουθεί με υποτροφία για τέσσερις συνεχείς περιόδους μαθήματα με το ντούο Πρέστι – Λαγκόγια στη Γαλλία και τον Αντρές Σεγκόβια στην Ισπανία.

Απο το 1959  δίνει πολυάριθμα ρεσιτάλ σε όλη την Ελλάδα, ενώ το 1965 παντρεύεται την Λίζα Ζώη  και μαζί  καθιερώνουν το πρώτο στη χώρα μας ντουέτο κιθάρας που στις μέρες μας θεωρείται από τα κορυφαία στον κόσμο.
Η Διεθνής σταδιοδρομία του ντουέτου ‘Evangelos & Liza’ αρχίζει το 1967. Από τότε οι δύο Έλληνες καλλιτέχνες πραγματοποιούν εκτεταμένες περιοδείες ανά τον κόσμο, δίνοντας εκατοντάδες κονσέρτα σε γνωστές αίθουσες συναυλιών περιλαμβανομένων του Carnegie Hall, του Queen Elizabeth Hall, του Wigmore Hall, της Concertgebouw, της Théâtre de la Ville και του Ηρώδειου. Παίζουν επίσης σε Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς σταθμούς - BBC, Παρίσι, Βρυξέλλες, Μαδρίτη, Βερολίνο, Κολωνία κ.ά., - καθώς και σε μεγάλα Φεστιβάλ μεταξύ των οποίων και αυτών της Νέα Υόρκης, Βοστόνης, Αμβέρσας, Άμστερνταμ, Ρώμης, Μεξικού και Αθηνών.

Συμπράττει ακόμη ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες (Μόντρεαλ, Ντιτρόιτ, Σινσινάτι, Μπέρμιγχαμ κ.ά.) και διδάσκει σε Σεμινάρια και Master Classes σε γνωστές μουσικές Ακαδημίες και Πανεπιστήμια (Royal Academy of Music, Juilliard School, Royal College of London, U.C.L.A, Stony Brook University, Mannes College of Music κ.α.) ενώ στην Ελλάδα διοργανώνει από το 1991 το ετήσιο Φεστιβάλ Κιθάρας στην Πάτρα, ένα θεσμό που συγκεντρώνει πλήθος σπουδαστών και περιλαμβάνει μαθήματα, διαλέξεις, συναυλίες και διαγωνισμούς.

Στον Ευάγγελο Ασημακόπουλο και την Λίζα Ζωή αφιέρωσαν έργα τους Έλληνες και ξένοι συνθέτες (M. Castelnuovo-Tedesco, J.Duarte, J.Morel, P.Jouvin, Δ. Δραγατάκης, Θ. Αντωνίου, Π. Κούκος, Κ. Τζωρτζινάκης κ.ά.) ενώ παράλληλα οι δύο καλλιτέχνες εμπλούτισαν το φτωχό ρεπερτόριο για δύο κιθάρες με πολλές μεταγραφές τους πάνω σε συνθέσεις των Bach, Scarlatti, Couperin, Albéniz, de Falla, Tchaikovsky, Schubert κ.ά. Τέλος δίσκοι και CDs του Ευάγγελου Ασημακόπουλου και της  Λίζας Ζώη  με έργα για μία και δύο κιθάρες κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο.

Για το ντουέτο κιθάρας Evangelos & Liza έχουν αφιερώσει εγκωμιαστικά σχόλια και κριτικές μεταξύ των άλλων και οι εφημερίδες New York Times, Daily Telegraph, Paris Matin, Chicago Sun, Los Angeles Times, El Sol de Mexico, καθώς επίσης και ο μεγάλος Andrés Segovia που με ιδιόχειρη αφιέρωσή του αναφέρει: “Αφ` ότου η Μοίρα σκληρά μας αποστέρησε τους Presti-Lagoya, δεν είχα ποτέ την ευχαρίστηση να ακούσω κάποιο εφάμιλλο ντουέτο. Αλλά όταν αργότερα οι ταλαντούχοι Έλληνες κιθαριστές Ευάγγελος και Λίζα έπαιξαν για μένα, αισθάνθηκα απόλυτη ικανοποίηση και χαρά. Τους εύχομαι ολόψυχα να κατακτήσουν την υψηλή εκτίμηση του κοινού, όπως κατέκτησαν και τη δική μου.”

Πρόσφατα ο Ευάγγελος και η Λίζα παρουσίασαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση 3 ακόμη έργα που γράφτηκαν γι’ αυτούς: το κονσέρτο του Jorge Morel ‘Fantasia Latina’ και τα ‘4 Στάσιμα για 2 κιθάρες’ του Περικλή Κούκου που εμφάνισαν στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και το κονσέρτο του Δημήτρη Δραγατάκη που έπαιξαν στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Τέλος στα 40 χρόνια διδασκαλιας του, ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος έχει δημιουργήσει μια σχολή εκλεκτών κιθαριστών που διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

bottom of page