Ωδείο Κλασσικής & Σύγχρονης Μουσικής
Λ.Κηφισίας 189, Μαρούσι
τηλ.2108055507-2108022878
email: conservatorymazis@gmail.com
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ
-
Ο Διευθυντής Ορχήστρας είναι ο καθ' όλα υπεύθυνος της διδασκαλίας των έργων μιας συναυλίας ή μιας παράστασης όπερας, της έμπνευσης όλων των μουσικών, χορωδών, χορευτών, πρωταγωνιστών, αλλά και όλου του προσωπικού του θεσμού που ονομάζεται Συμφωνική Ορχήστρα ή θέατρο Όπερας, της προετοιμασίας των έργων μέσω των προκαθορισμένων δοκιμών, αλλά και του αποτελέσματος του παραγόμενου μουσικού έργου. Εμπνέει τον σεβασμό και λαμβάνει την εξειδικευμένη καλλιτεχνική εργασία με αυταπάρνηση όλων των εμπλεκομένων καλλιτεχνών για να έρθει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην σκέψη του συνθέτη και να δημιουργήσει τις κατάλληλες ψυχικές και πνευματικές προϋποθέσεις στο κοινό.
Διάρκεια προγράμματος σπουδών & μαθήματα
-
Η διάρκεια του προγράμματος είναι πενταετής.
-
Για να γίνει δεκτός κάποιος στη Σχολή Διεύθυνσης Ορχήστρας, χρειάζεται Πτυχίο Αντιστίξης και Πτυχίο ή Δίπλωμα πιάνου ή άλλου (αναγνωρισμένου) οργάνου συμφωνικής ορχήστρας και παράλληλα να βρίσκεται τουλάχιστον στην Α' Ανωτέρα στο πιάνο. Για διπλωματούχους εγχόρδου ή πνευστού οργάνου συμφωνικής ορχήστρας, αρκεί η φοίτηση σε επίπεδο μέσης σχολής πιάνου.
-
Το ρεπερτόριο που διδάσκεται ο σπουδαστής εκτείνεται από το μπαρόκ έως τον 21ο αι. (ορχηστρικό και μελοδραματικό), καθώς και την Νεοελληνική Έντεχνη Μουσική του 19ου, 20ού και 21ου αι.
-
Γενικά Υποχρεωτικά Μαθήματα για το Δίπλωμα: ειδικό σολφέζ και dictée, ιστορία της μουσικής, ενορχήστρωση, πιάνο, συμμετοχή στη χορωδία και διεύθυνση χορωδίας, φωνητική αγωγή, στοιχεία φούγκας, ορθή προφορά ξένων κειμένων, βασικές αρχές εκμάθησης ενός εγχόρδου, πνευστού και κρουστού οργάνου και συμμετοχή σε σύνολα μουσικής δωματίου.
-
Ειδικά Υποχρεωτικά Μαθήματα για το Δίπλωμα: διεύθυνση ορχήστρας (πρακτικό), μουσική ανάλυση, ακουστικές ασκήσεις, εκτέλεση παρτιτούρας στο πιάνο και μουσική εκγύμναση στο πιάνο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ
Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στη διεύθυνση ορχήστρας με υποτροφίες του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», της Σχολής Ανωτάτων και Μεταδιδακτορικών Σπουδών του Παν/μίου του Μόντρεαλ και της Επιτροπής των Ανωτάτων Σπουδών του Μουσικού Τμήματος του ίδιου Παν/μίου, του Ιδρύματος “Perras, Cholette & Cholette” και της κυρίας Ν.Σ.Α. Μαθήτευσε στις τάξεις των μαέστρων Paolo Bellomia & Jean-François Rivest.
Δίδαξε διεύθυνση ορχήστρας (2016-2017) ως εξωτερικός καθηγητής στο Fontys Conservatorium van Hogescholen (Tilburg-Ολλανδία).
Νικητής κατόπιν ψηφοφορίας της Ορχήστρας (έλαβε 50/55 ψήφους) του διεθνούς διαγωνισμού όπερας νέων μαέστρων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Μάλερ της Βιέννης (2014).
Είναι διπλωματούχος βιολιού (τάξη Ι. Τζουμάνη, Ωδείο Αθηνών - 2002). Στο ίδιο Ωδείο παρακολούθησε μαθήματα Ανωτέρων Θεωρητικών με τον Π. Κούκο. Στα 2003–2007 συνέχισε ανώτερες σπουδές βιολιού (τάξη: Florian Donderer· B.Mus., Prince Claus Conservatoire του Hanzehogeschool, Groningen-Ολλανδία).
Την 3ετία 2008-2011 σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στο Fontys Conservatorium του Hogescholen, Tilburg με τους Lucas Vis και Arjan Tien μεταξύ άλλων (M.Mus.). Έχει επίσης παρακολουθήσει μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας με τον Οδυσσέα Δημητριάδη (Αθήνα, 1998-1999) και τον Christian Kluttig (Μουσική Ακαδημία της Δρέσδης, 2011). Διετέλεσε βοηθός του Arjan Tien με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κέιπ-Τάουν (Ν. Αφρική) και την “Magogo Kamerorkest” (Ολλανδία), καθώς και των P. Bellomia, Jean-Francois Rivest & André Moisan με διάφορες ορχήστρες του Μόντρεαλ. Σαν βιολιστής έλαβε μέρος ενεργά σε σεμινάρια μεταξύ άλλων των Carolyn Stuart (University of S. Florida-USA) και Diana Ligeti (CNSM de Paris) και σαν διευθυντής ορχήστρας με τους Roberto Paternostro (Berlin), Piero Bellugi (Florence) και Wolfgang Scheidt (για όπερα) και, Κάρολο Τρικολίδη (όλες οι συμφωνίες του Μπετόβεν στα αυθεντικά «τέμπι» - Vienna), Luis Bouskens και A. Tien (Tilburg). Έχει πάρει μαθήματα από τους βιολιστές Grigory Zhislin (Royal College of Music–London) και Harald Thedéen (Ακαδημία της Στοκχόλμης). Εργάστηκε δίπλα στους διευθυντές Κ. Τρικολίδη (Μπετόβεν: 9η Συμφωνία, Ε.Σ.Ο.Ε.Ρ.Τ. με τα αυθεντικά «τέμπι», 2016), Λ. Καρυτινό (Γιάνατσεκ: «Γενούφα», Ε.Λ.Σ., α’ παν/νια, 2018) και Brian Kay (Χάυδν: «Η Δημιουργία», Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, 2019). Παρακολούθησε ακόμη μαθήματα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. & Ε.Κ.Π.Α.
Έχει συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για νέους μαέστρους «Φράνκο Καπουάνα» (Σπολέτο-Ιταλία) και «Μπεζανσόν» (Μόντρεαλ).
Διετέλεσε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Καλαμάτας (1998-2003) και συνεργάσθηκε με διάφορα σύνολα, εμφανιζόμενος στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Συνεργάσθηκε επί χρόνια με την Κεντρική και τη 2η Σκηνή (Οπερέττα) της Ε.Λ.Σ. σε διάφορες παραγωγές της και με άλλα ορχηστρικά σύνολα, μουσικής δωματίου και ως ρεσιταλίστ σε συναυλίες σε Ελλάδα, Τουρκία, Ολλανδία, Γερμανία και Καναδά. Το 2000 ίδρυσε το «Κουαρτέττο Εγχόρδων Κυδωνιάτης» του οποίου είναι το Α΄ βιολί και εμφανίσθηκε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Στα 2003-2008 είχε μόνιμο duo με τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη. Έχει δώσει αρκετές πρώτες εκτελέσεις ως βιολονίστας και μαέστρος.
Ως μαέστρος έχει συνεργασθεί με διάφορες ορχήστρες σε Ρωσία, Καναδά, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία και στην Ελλάδα με την Ε.Σ.Ο. Ε.Ρ.Τ., την Σ.O., Χορωδία και Φιλαρμονική του Δ. Αθηναίων, την Ορχήστρα Academica Αθηνών, την «Παλαιά» Φιλαρμονική Κερκύρας, τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, το Συγκρότημα Μουσικής Δωματίου «Ν. Μάντζαρος» και το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων εξειδικευόμενος στη σύγχρονη μουσική σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμειο και τη Διεθνή Ακαδημία Σύγχρονης Μουσικής της Φρανγκφούρτης (IEMA).
Με το μουσικολόγο Γιάννη Σαμπροβαλάκη οργάνωσε και επιμελήθηκε καλλιτεχνικά δύο Κύκλους Συναυλιών στο Ωδείο Αθηνών με τίτλο «Έλληνες Συνθέτες και το Ωδείον Αθηνών» (2002, 2003). Ο Κολοβός οργάνωσε επίσης και επιμελήθηκε εκδηλώσεις για τη ζωή και το έργο του Κων/νου Κυδωνιάτη (1908-1996).
Την περίοδο 1998-2008 εργάσθηκε αφιλοκερδώς στην αρχειοθέτηση του έργου του Κυδωνιάτη, ενώ παράλληλα έχει συντάξει και επιμεληθεί τον Πλήρη και Λεπτομερειακό Κατάλογο των Έργων του (αποσπ. στο Πολυφωνία τ.4, Άνοιξη 2004, Εκδ. Κουλτούρα). Η ολοκλήρωσή του, διόρθωσή του και συγγραφή του σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά αποτελεί τη διδακτορική του διατριβή. Επιμελήθηκε την έκδοση και συνέγραψε τα κείμενα διπλού CD με ιστορικές ηχογραφήσεις του Κυδωνιάτη ως συνοδού λαμπρών Ελλήνων και ξένων σολιστών (Αθήνα, 2009). Στα 1999-2009 συνεργάσθηκε επίσης αφιλοκερδώς με τον μέντορά του Τάκη Καλογερόπουλο μεταξύ άλλων στο 7τομο Λεξικό του της Ελληνικής Μουσικής Απ’ τον Ορφέα έως Σήμερα (Εκδ. Γιαλλελής), στο Λεύκωμα για τα 60χρονα της Κ.Ο.Α. Προïστορία και Ιστορία της Κ.Ο.Α. και, με το Γ.Φ. Κατραλή στη Βιοεργογραφία του Κυδωνιάτη (Εκδ. Παρουσία). Με την Κ.Ο.Α. έχει συνεργασθεί ώς ερευνητής, συγγραφέας και επιμελητής ειδικής έκδοσης με ιστορικές ηχογραφήσεις της Ορχήστρας σε έργα Κυδωνιάτη και Πετρίδη υπό τη μπαγκέττα του Θεοδώρου Βαβαγιάννη (ανέκδοτο. Μέρος της έχει δημοσιευθεί στον Μουσικό Ελληνομνήμονα, τ.21-22, Μάης - Δεκ. 2015). Έχει εργασθεί επίσης ως “tonmeister” (παραγωγός ηχογρ.). Στα 2006-2011 συνεργάστηκε με τον μουσικό εκδοτικό οίκο Μ. Νικολαΐδης – εκδόσεις «Orpheus» ως επιμελητής εκδόσεως έργων του Κυδωνιάτη. Κατά το αυτό συνεργάζεται με το «Κέντρο Ελληνικής Μουσικής» κ.ά. Συνέταξε και δημοσίευσε την πληρέστερη ως τώρα βιογραφία του διαπρεπούς Έλληνα αρχιμουσικού Μιλτιάδη Καρύδη (1923-1998. Πολυφωνία, τ.14, Άνοιξη 2009). Δίνει διαλέξεις τακτικά σχετικά με την Νεοελληνική Έντεχνη Μουσική, το Δημήτρη Μητρόπουλο, τον Κων/νο Κυδωνιάτη κ.ά. σε διάφορα παν/μια και αλλού σε Ελλάδα, Ολλανδία και Καναδά.
Τη διετία 2003-2005 αρθρογράφησε σε τοπική εφημερίδα του Δ. Καλλιθέας, ενώ κατά καιρούς άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο τύπο και σε διάφορα μουσικολογικά και λογοτεχνικά περιοδικά («Ριζοσπάστης», «Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία», «Πολυφωνία», «Αιολικά Γράμματα», «Μουσικός Ελληνομνήμων», «Βιβλιοφιλία», «Πολύτονον», «Τετράδια Μαρξισμού» κ.α.). Κείμενά του επίσης υπάρχουν σε διάφορους συλλογικούς αφιερωματικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στα 2001-2003 δίδαξε στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου.
Tέλος, την περίοδο 2007-2008 διετέλεσε εξάρχων της Amsterdam Symphonie Orkest “Con Brio”.

